Kevéssé figyelünk az energiatakarékosságra. A mosó- vagy mosogatógépet nem a lehető legtöbb ruhával, edénnyel indítjuk el, és alacsonyabb hőmérsékletű mosási programokat is kevesen választanak. A többség a villany lekapcsolásával igyekszik csökkenteni a környezetre gyakorolt terhelést. Szerencsére egyre többen használnak energiatakarékos izzót, ám a háztartások kevesebb, mint a felében gyűjtik szétválogatva a hulladékot, derül ki egy új nemzetközi kutatás magyar háztartásokra vonatkozó adataiból.

 

 

A háztartási gépek környezettudatos használatában és a környezeti terhelés csökkentésében az európai mezőny sereghajtói vagyunk, derül ki a Whirlpool közelmúltban végzett kutatásából. Jó hír azonban, hogy a felmérésre adott válaszok szerint nyitottak vagyunk a változtatásra: a válaszadók többsége tervezi, hogy a jövőben nagyobb gondot fordít a környezet megóvására. Szerencsére ez nem is tűnik olyan nehéznek: némi figyelem szükséges, a többiről a legújabb konyhai és fürdőszobai berendezések gondoskodnak.

Szinte valamennyi gyártó termékfejlesztésének középpontjában az energiahatékonyság és a környezettudatosság áll, függetlenül attól, hogy milyen házimunkáról van szó. Az ELMŰ és az ÉMÁSZ energiatakarékossági magazinjában megjelent cikk szerint például az „A” energiahatékonysági címkével ellátott, energiatakarékos programmal üzemelő mosógépek közel hatvan százalékkal kevesebb áramot és hetvenöt százalékkal kevesebb vizet használnak, mint a nyolcvanas évekből származó elődeik. Fontos különbség, hogy az újabb készülékek  közvetlenül csatlakoztathatók a melegvízellátásra – és ez igaz a mosogatógépekre is -, így nem kell áramot használni a víz felfűtésére. A különböző technológiai újításoknak köszönhetően javult a gépek mosási hatékonysága is, s nőtt a dobban mosható ruha mennyisége. A Samsung egyik újdonságának ajtaját például húsz százalékkal nagyobbra tervezték, hogy a nyolc kiló ruha ki- és bepakolása se okozzon kényelmetlenséget. A mosogatógépek is egyre inkább energiatudatosak, olyannyira, hogy ma már a kézi mosogatást is legyőzték a vízfelhasználás szempontjából. Az Electrolux újdonsága például felismeri a berakott edények mennyiségét és az edények szennyezettségének szintjét. Ennek megfelelően állítja be a mosogatási ciklust, optimálissá teszi a víz- és energiafogyasztást az öblítési idő és a hőmérsékletek automatikus beállításával.

Néhány dolgot azonban be kell tartani ahhoz, hogy a gyártók által publikált megtakarítások meg is valósuljanak a gépek használata során. A mosásnál elsősorban arra ügyeljünk, hogy olyan programokat használjunk, amelyek hideg vagy langyos vízzel mosnak, a hatékonyság érdekében pedig válogassuk szét a ruhákat szennyezettség, szín és anyag szerint. A Whirpool tanácsa, hogy a mosószertartót és környékét, valamint a szivattyú szűrőjét is érdemes esetenként megtisztítani, és rendszeresen adjunk vízlágyítót is a mosószerhez. A vízköves fűtőszálak ugyanis sokkal több áramot fogyasztanak, végül pedig a gép használhatatlanná válik. Bár evidensnek tűnik, talán mégis érdemes megemlíteni: ne kapcsoljuk be a mosó- vagy a mosogatógépet, ha csak félig van tele! Ez ugyanis ugyanannyi vizet és energiát igényel, mint ha teljes adag ruha vagy edény lenne a készülékben. Tévhit az is, hogy a kisebb mosogatógép olcsóbb, hiszen a sokterítékes készülékek fajlagosan kevesebb vizet és áramot fogyasztanak ugyanannyi edény megtisztításához. Érdemesebb tehát inkább több terítéket vásárolni, a gépet pedig ritkábban bekapcsolni.

Egy átlagos család villamosenergia-fogyasztásának körülbelül harminc százalékáért felel a hűtőszekrény, derül ki az Energia Klub Környezetvédelmi Egyesület számításaiból, így mindenképpen érdemes „A” vagy „A+” kategóriás masinát vásárolni (erről lásd a Konyha & Fürdő 2009/3. számát). Az ételek hidegen tartására használt energia mennyisége azonban nem csupán a készülékek műszaki jellemzőinek függvénye. Akár régebbi hűtőnk energiafogyasztását is mérsékelhetjük, ha átgondoltabban, kevesebbszer és rövidebb ideig tartjuk nyitva az ajtót, vagy ha a kész ételt mindig kihűlve tesszük a hűtőbe. Arra is érdemes odafigyelni, hogy ne pakoljuk túl a készüléket, de egész évben legalább kétharmad részben legyen tele – szakértők szerint az ideális hűtő térfogata személyenként 60 literes. Az élelmiszereket pedig csomagoljuk ki – például a tartójukból vegyük ki a tojásokat, ajánlja a Whirpool szakértője -, így nem megy el fölöslegesen energia a csomagolás hűtésére. Az élelmiszerek számára a hűtőtérben az 5-7, a fagyasztóban a -18 Celsius-fok az ideális. Ennél alacsonyabb hőmérsékleten sem lesz biztonságosabb a tárolás, ellenben megugrik az áramfogyasztás Celsius-fokonként hat százalékkal! Tíz-harminc százalékkal több áramot fogyasztanak a No-Frost készülékek is, jóllehet használatuk nagyon kényelmes, hiszen nincs szükség a fagyasztórész leolvasztására. S legalább tíz százalékkal növeli a hűtő áramfogyasztását az is, ha a hátsó részén nem tudja megfelelően leadni a hőt.

Az energetikai besorolást amúgy a konyhában lévő összes készülék kiválasztásakor érdemes figyelembe venni, meg persze a használatukkor ügyelni arra, hogy a lehető leghatékonyabban gazdálkodjunk az árammal. Az Energia Klub becslése szerint ugyanis a tűzhelyek, sütők, hűtő- és fagyasztógépek, mikrohullámú készülékek, kenyérpirítók, vízforralók és kávéfőzők üzemeltetéséhez elfogyasztott energia összesen a háztartás éves energiafogyasztásának akár a tíz százalékát is elérheti. Az energiagazdálkodási és környezeti problémák évek óta előkelő helyen állnak a háztartási elektromos készülékeket gyártók üzleti stratégiájában. Az LG egyik sütőújdonsága például a cég számítása szerint olyannyira gazdaságos, hogy a használatával egy év alatt megtakarított energia mennyisége elegendő volna arra, hogy egy 103 emeletes épületet négy órán keresztül kivilágítsanak. A Samsung pedig úgy igyekszik csökkenteni a legújabb fejlesztésű sütője által használt energiát, hogy abban két teljesen eltérő étel is készülhet egyszerre, az elválasztható és külön is programozható sütőtérnek köszönhetően.

A technikai újdonságoktól függetlenül azonban a meglévő készülékeinkkel is tudunk takarékoskodni; ehhez elég néhány egyszerű házi praktikát elsajátítatni. Egész biztosan csökken az energiafelhasználás például, ha a sütési idő vége előtt tíz perccel elzárjuk a készüléket, a maradék hő ugyanis akkor is dolgozik. Az előmelegítésre is csak viszonylag ritkán – például kelt tészták sütésekor – van szükség, különösen az újabb, hőlégkeveréses modellek esetében. Ezzel az ELMŰ energiatakarékossági tanácsai szerint akár húsz százalék energiát megtakaríthatunk. Ha egy főzőlapra hozzá passzoló átmérőjű, jó hővezetésű fazekat tesszük, optimális lesz a hőátadás, nem megy veszendőbe energia. A főzés hatékonyságát növeli a megfelelő méretű, jól záródó fedő vagy a kukta használata. Ez utóbbiban akár negyven százalékkal kevesebb áram elhasználásával megfő az étel. A zöldségek kevés vízben is megpuhulnak – négy adag burgonyához elég egy csésze víz -, sőt, a párolással a vitaminokat sem száműzzük!

 

Hívás